Видинчанин в състава на националния отбор за Евробаскет 2022

Днес започва Европейското първенство по баскетбол, по-известно като Евробаскет. То ще се проведе в Чехия, Грузия, Италия и Германия. Националите ни са в група “А” и ще водят битки в Тбилиси срещу отборите на Испания, Турция, Черна гора, Белгия и този на домакините.

Място в отбора, който ще защитава българското знаме, извоюва и видинският талант Алекс Симеонов. Още на 13-годишна възраст възпитаникът на юношеската школа на “Видабаскет” прави първия си трансфер в столичния клуб “Левски”. С преминаването в мъжкия представителен тим не закъсняват и успехите му. Алекс има спечелена Шампионска титла на България, два пъти Купа България и печели две Балкански лиги с отбора на сините.

Алекс взима участие и на Световно първенство по стрийтбол, на което той и съотборниците му отстраняват отбора на САЩ и с лекота стигат до финала, където за съжаление губят от Нова Зеландия.

Заслужено видинчанинът покорява и европейската сцена, където с испанския отбор “Гипускоа” вдига трофея в ЛЕБ Оро (втора дивизия) и изкачва тима до първата лига. Други успехи в чужбина трупа и с тима на Бурос (Швеция), с който печели шампионската титла.

В България Алекс се е състезавал още за отборите на „Балкан“ Ботевград, както и за “Рилски спортист”, с който взема Суперкупата и два пъти Купата на България. По-рано през месеца стана ясно, че тази година той ще гони нови успехи със софийския ЦСКА.

Вижте какво сподели баскетболистът специално за ТВВ преди старта на Евробаскет 2022:

Част си от националния отбор, който ще представя България на Евробаскет 2022. Какви са очакванията ти и каква цел ще преследвате?

Очакванията на всички в отбора са да покажем най-доброто от себе си и да излезем от групата.

Как реши да се занимаваш с баскетбол, какви бяха твоите първи стъпки и откъде продължаваш да черпиш мотивация?

Баща ми е главната причина да тренирам баскетбол. Първите ми стъпки на терена бяха в залата във Велико Търново. След това най-важните години за развитието на един състезател прекарах във Видин, в школата на “Видабаскет”.
Като всеки един спортист изисквам максимума от себе си и винаги се старая да надграждам. Това е нещото, което ме мотивира най-много.

Какво ще посъветваш децата във Видин, на които тепърва предстои да изминат дълъг, път подобен на твоя?

На всяко дете, което е решило да се занимава с баскетбол и обича играта, не само във Видин, но и навсякъде, бих дал следния съвет: никога да не се отказва от мечтата си да бъде професионалист и да не се спира пред трудностите, които съпътстват тази професия. Но най-важното е много, ама много да тренира! Това е пътят към успеха!

Първият мач на България е срещу световния шампион Испания днес от 14:30 часа българско време. Пожелаваме успех на Алекс и неговите съотборници!

Автор: Гергана Георгиева