Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде спрян за планов годишен ремонт

Утре, 24-ти септември, шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде изключен от електроенергийната система на страната. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Съгласно графика за натоварване на централата, в съботния ден ще започне плановият годишен ремонт на блока.

Спирането на шести енергоблок е координирано с Електроенергийния системен оператор на страната. За успешното протичане на предвидените в ремонтната програма дейности са подсигурени необходимите ресурси, резервни части и достатъчно на брой квалифициран персонал. Това уточняват още от пресцентъра на АЕЦ „Козлодуй”.

Целта е осигуряване на безопасната експлоатация на ядрените мощности и гарантиране на надеждни и стабилни енергийни доставки през есенно-зимния период. Предстои осъществяването на презареждане на реактора със свежо ядрено гориво за новата горивна кампания, профилактика на оборудването на шести блок, функционални изпитания и проверки, специализирани инспекции и експлоатационен безразрушителен контрол.

Предвижда се плановият годишен ремонт на шести блок да приключи в края на месец октомври, поясняват от енергийното дружество.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.