Между 12 и 14 хиляди души годишно умират от заболявания свързани със замърсеността на атмосферния въздух

Дискусията на тема: „Въздух и здраве – общество под угроза“ бе организирана от Сдружение „Въздух за здраве“, а целта й бе да се заостри вниманието на гражданите и институциите към проблемите със замърсяването на атмосферата около нас.

В срещата, на която Видин бе домакин, взеха участие представители на редица институции ката Регионалната здравна инспекция, Районната здравноосигурителна каса, Многопрофилната болница за активно лечение „Света Петка“, Сдружението на общопрактикуващите лекари, както и на общините от областта. Форумът бе открит от пулмолога доктор Иво Илиев. 

Между 12 и 14 хиляди души годишно умират от социално значими заболявания, пряко или косвено свързани със замърсеността на атмосферния въздух. Данните бяха изнесени от председателя на Сдружение „Въздух за здраве“ – доктор Александър Симидчиев, който понастоящем е народен представител.

По време на срещата бе показана презентация за влиянието на фините прахови частици върху човешкото здраве и какви заболява могат да предизвикат или да усложнят те. Форумът включваше и дискусия, в която всяка от представените институции сподели своя опит и изложи проблемите, с които се е сблъсквала в тази сфера.   

Повече по темата може да научите от следващия репортаж.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.