На път – с подготвен автомобил за зимни условия

Шофьорите, на които им предстои пътуване в Западна България, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия. За това предупреждават от Агенция „Пътна инфраструктура“.

През последните дни е определен жълт предупредителен код за опасно време в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, София, Перник, Кюстендил и Благоевград. Очаква се понижение на температурите привечер, през нощта във високите полета в Западна България и Предбалкана дъждът може да преминава в сняг.

Агенция “Пътна инфраструктура” апелира водачите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника. Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и са в готовност да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.