Нови правила при извършване на трансгранични плащания

Целта на новите правила е да се противодейства на измамите с ДДС при онлайн продажбите и да бъдат идентифицирани продавачите в интернет – съобщават от пресцентъра на приходната агенция.

От началото на 2024 година доставчиците на платежни услуги, като банки, дружества за парични преводи, някои платформи за онлайн търговия ще са задължени да отчитат в приходната агенция обработените от тях трансгранични плащания към търговци. За целта тези посредници ще трябва да водят регистри на плащанията, които минават през тях, както и на получателите на преводите.

Доставчиците на платежни услуги ще подават данните за продавачите, които са получили 25 или повече трансгранични плащания за период от три месеца. Събраните от приходната агенция данни ще бъдат изпращани към Централната електронна система с информация за плащанията, където ще бъдат обработвани и съхранявани. Данните за трансграничните плащания ще се отчитат на всеки три месеца, като информация за тях ще се подава в месеца, следващ тримесечието, за което се отнасят.

Първото отчитане е за периода януари – март 2024 година и следва да се направи от 1 до 30 април.  Европейската комисия е публикувала на официалната си страница Насоки за отчитане на платежни данни от доставчици на платежни услуги и предаване към Централната електронна система с информация за плащания, както и Ръководство за потребители и схемата за подаване на данните.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.