Данъчната кампания за 2023 г започва на 10 януари

От 10-ти януари стартира подаването на декларациите за доходите на физическите лица по електронен път, по пощата и в офисите на приходната агенция. Фирмите и едноличните търговци декларират данъците си от 1-ви март.

В началото на месец март, след подаването на данните от работодатели и платци на доходи, ще бъде пусната и електронна услуга за достъп до предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с персонален идентификационен код или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея могат да бъдат вписани автоматично данни за получени през 2022-ра година доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти и други.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е 31-ви март, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа тази година е 2-ри май, напомнят от приходната агенция. Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1-ви март до 30-ти юни. Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция, на н  място в териториалните й офиси или на телефоните на Информационния център. 

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.