Окръжната прокуратура във Видин разследва на организирана престъпна група за лихварство

Започваме емисията с информация за резултатите от мащабната операция на Главна Дирекция “Борба с организираната престъпност”, която се проведе вчера във видинския квартал “Нов път”. В акцията участваха и сили на Жандармерията и Областната дирекция на МВР. Днес окръжният прокурор на Видин Ваня Ненкова даде брифинг по случая.

В хода на разследването са събрани доказателства, че от 2015-та година до сега е структурирано трайно сдружение, занимаващо се с незаконна банкова дейност на територията на област Видин. За събиране на дългове участниците му упражнявали изнудване, принуда, както и други силови методи спрямо техните длъжници. Установена е съпричастността към дейността на организираната престъпна група на трима мъже, съответно – на 50, на 48 и на 37 годишна възраст.

С постановление на наблюдаващия прокурор тримата са привлечени в качеството на обвиняеми по водено досъдебно производство и са задържани за срок до 72 часа. Предстои внасяне в съда на искане за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите. Обвиняемите са осъждани за опит за незаконно преминаване на държавната граница и за кражби. По делото са проведени разпити на свидетели, извършени са разпознавания, както и други действия по разследването. Работата продължава.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.