ИнформацияНовини

Лъжа, манипулация или пък истина са разпространените  твърдения от Отборът на Видин? Решете сами.

Във връзка с публикация на официалната фейсбук страница на Отборът на Видин от миналия петък, екипът на ТВВ реши да потърси истината базирайки се на публични документи и факти. Резултатите вижте сами.

  1. Имат ли право общините да изразходват капиталови разходи за текущи ремонти?

Съгласно закона за държавния бюджет и указ №97 от 19.06.2023г. пар.3, ал.2 „…Целевата субсидия за капиталови разходи може да бъде трансферирана в трансфер за други целеви разходи на Общината за извършване на неотложни текущи ремонти на общински пътища, на улична мрежа и на сгради, публична общинска собственост…“. Тоест предложението на Община Видин е изцяло „в съответствие със законите“.

 2. Наистина ли цените за асфалтиране са такива, каквито твърди Отборът на Видин?

За да пресметне цена за асфалтиране на квадратен метър., Отборът на Видин е разделил общата сума предложена в капиталовия разход на квадратурата на съответната улица. Посочва се, че цената на кв. м. варира между 167лв. и 540лв. на кв. м. Трябва да отбележим, че без количествено-стойностна сметка и техническо задание, (те не са задължителна част от предложението за решение на общинския съвет) от което да е видно какви дейности се извършват на съответната улица, паркинг или тротоар е напълно невъзможно да се изчисли колко струва реалното асфалтиране на квадратен метър.

Ако извършим сметките по начина, по който Отборът на Видин смята и произволно вземем обект от Община Ружинци – ремонт на площад, то ще се получи, че ремонтът на квадратен метър струва 252,98лв. Тази сума е по-висока от повечето видински цени и срещу която Отборът на Видин очевидно не протестира. Гореописаната обществена поръчка също е като текущ ремонт и без проектна документация.

Всъщност, ако вземем за пример обществената поръчка на Община Видин с уникален номер 00051-2022-0046, с договор от 16.03.2023г., то ще установим, че цената на тон асфалт е 193,71лв. без ДДС. С един тон асфалт могат да се асфалтират 10,4 кв. м. на дебелина 4см. Това ще рече, че квадратен метър положен асфалт струва 18,60лв. без ДДС. Община Видин асфалтира в пъти по-ниски цени от твърденията на Отборът на Видин. За сравнение в Община Монтана цената на тон асфалт е 194,24 лв., а уникалният номер на поръчката е 00019-2023-0012.

Всички подписани договори до сега за ремонти дейности са приложени в системата ЦАЙС и съдържат клауза за гаранция за добро изпълнение.

3. Нарушили ли са принципа си за прозрачност при гласуването на капиталовите разходи съветниците на ГЕРБ през 2019-та година с кмет Огнян Ценков?

Всеки може да прочете на страницата на Община Видин в периода 2016г. – 2019г., че нито един съветник на ГЕРБ не е поставял под въпрос законността или пък цените за кв. м., както се случва в момента. (справка – протоколи от взети решения на общинския съвет, които може да откриете на Протоколи и решения – Община Видин (vidin.bg).

Бюджетите за този период, в частта си за капиталови разходи по структура са същите, както и за 2023-та година. Тоест има капиталови разходи, за които са изготвени проекти, а по-голямата част са без изготвени такива и са гласувани като текущи ремонти.

4. Могат ли съветниците на ГЕРБ да асфалтират на по-ниски цени и изпълнят “тройно повече ремонтирани обекти”?

Това изявление е недоказуемо, защото не се знае за какви обекти става въпрос и какви дейности ще бъдат извършени. Както по-горе посочихме цената на асфалтиране след провеждане на обществени поръчки в Община Монтана и Община Видин е приблизително еднаква. Тоест не може да се очаква, че Отборът на Видин би постигнал много по-различни цени.

5. Наистина ли доктор Цветан Ценков е закупил през 2021-ва година  за лични нужди асфалт на цени в ПЪТИ по-евтини от цените, на които е купувала общината към онзи момент?

Видно от изявление и приложен документ на д-р Ценков от 10.09.2021г. той е заплатил за 20 кв. м. асфалт сумата от 411,34лв., което прави 20,57лв. с ДДС за кв. м. Елементарна справка на обществена поръчка 00051-2021-0012, на Община Видин в ЦАЙС показва, че цената платена от общината за тон асфалт е 130лв. без ДДС. или 12,50лв. на кв. м. без ДДС, което прави 15лв. с ДДС. Тоест д-р Ценков е платил с 5,50лв. или 37% повече. (Напомняме, че един тон асфалт покрива 10,4 кв. м. с дебелина 4см.)