Новини

Националната АНТИСПИН кампания с безплатно и анонимно тестване за ХИВ

Започна последният за тази година етап на Националната антиспин кампания. Целта е повишаване на информираността на младите хора и тези в риск относно начините на предаване и предпазване от ХИВ.

За първите шест месеца на тази година над 155 хиляди души в национален мащаб са се изследвали безплатно и анонимно. От началото на годината са открити нови 146 ХИВ-позитивни. Така носителите на вируса в страната официално са 4 194 души. От новооткритите серопозитивни, 82% са български граждани и 18% са чужденци. Първото място, на което видинчанин могат да бъдат тествани и да разберат своя ХИВ статус е Регионалната здравна инспекция.

Данните към края на юни тази година показват, че общо 2 263 лица с ХИВ се проследяват в специализирани звена в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като над 98% от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.От Регионалната здравна инспекция напомнят, че Министерството на здравеопазването осигурява безплатно изследване и лечение на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН.

За по-голяма достъпност на населението мобилен екип ще бъде ситуиран и пред художествената галерия „Никола Петров” на 23 август от 10 и 30 до 14 часа. Във Видин бързите тестове за ХИВ ще се правят до 31 август.