Новини

Демографският срив се отразява негативно върху приема в професионалните гимназии

До началото на новата учебна 2023/2024 година остава по-малко от месец. В училищата на територията на област Видин се наблюдава липса на ученици, а демографският срив носи негативни последици и в детските заведения, коментира за Телевизия Видин директорът на Професионалната гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев” Евлогия Манджукова.

Манджукова е на мнение, че педагозите застрашени да останат без работа, следва да бъдат пренасочвани към други учебни заведения. Маломерните паралелки не са удачен вариант, тъй като не носят финансиране. А решението трябва да бъде в дългосрочен аспект, категорична е Евлогия Манджукова.

Професионалната гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев” приема ученици след завършен седми клас в четири специалности, разпределени в три паралелки. Бъдещите осмокласници могат да продължат своето образование в професионалната гимназия като са готвачи, ресторантьор-производство и обслужване в заведения за хранене и развлечения, както и ресторантьор – кетъринг и рекламна графика.

Подобно разпределение в професионалните училища на територията на община Видин крие риск от недостиг на ценни кадри в дългосрочен план, категорична е Евлогия Мандужкова.