ИнформацияНовини

Областният управител инспектира сгради, които попадат в управлението на държавната администрация

Областният управител Иво Атанасов и заместникът му Ани Арутюнян инспектираха сгради, които попадат в управлението на държавната администрация в града, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Те се запознаха на място със състоянието на сградния фонд в Южна промишлена зона и местността „Алимана” (бившата Бастилия) в Западна складова зона. Обектите са частна държавна собственост, които с Решение на Министерски съвет са предоставени за управление на областния управител. Имотът на хидрометеорологичната обсерватория е с увредена покривна конструкция и опасност от предизвикване на късо съединение и пожари. Там са извършени два ремонта на стойност 36 хиляди лева.

От пресцентъра на Областната администрация съобщават и резултатите от инспекцията – лошо състояние на имотите и сградите и терени обрасли с растителност. Сградите са със счупени или липсващи прозорци, установени са и стари течове. Единствено административната сграда на бившата Бастилия е в добро състояние, където през 2004 година последно е извършен ремонт. До момента липсва инвеститорски интерес към сградния фонд, стопанисван от държавната администрация във Видин.

По отношение на сградите в Южна промишлена зона, съществена причина за тяхното състояние е фактът, че сградите са били публична държавна собственост, които от есента на миналата година вече са преобразувани в частна държавна собственост. От години сградите не са в експлоатация и въпреки действията на администрацията състоянието им се влошава. За поддържането им е необходим финансов ресурс, с който Областната администрация, като второстепенен разпоредител с бюджетни средства, не разполага. За тяхното възстановяване са необходими привличане на инвестиции, за които областният управител Иво Атанасов ще предприеме необходимите действия.