ИнформацияНовини

За част от срутената стена на „Баба Вида“ и чия е отговорността?

Вчера част от стената на средновековната крепост „Баба Вида” се срути. Замъкът е паметник на културата от национално значение и като такъв е собственост на Министерството на културата. За период от 10 години крепостта е предоставена за стопанисване от Община Видин, но тя няма право да прави каквито и да е дейности по реставрация или укрепване без съгласието на държавните органи.

В държавния бюджет, гласуван наскоро и от видински депутати, не са предвидени целеви средства за ремонт и поддръжка на държавните обекти – крепостта “Баба Вида” и градските стени. Още през миналата година Община Видин е предприела мерки по Закона за културното наследство. Извършени са проверки от междуведомствени комисии и на базата на съставените констативни протоколи, е издадена заповед на кмета, с която са дадени указания на собственика за извършване на необходимите укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни работи. Заповедта е изпратена и получена в Министерството на културата. Изтекъл е 14-дневният срок за обжалване и същата е влязла в сила на 10.08.2023 г.

„Не е коректно отговорността по стопанисване на паметниците на културата държавна собственост, да бъде прехвърлена на Община”, казва кметът Цветан Ценков. Общинското ръководство ще настоява за спешни мерки от страна на Министерството на културата, а Общината ще окаже съдействие, за да може да се промени обликът на историческото наследство на видинчани.

Дали наистина нашите народни избраници са искрено заинтересовани за историческите забележителности или си правят PR кампания всеки може да прецени сам. По идея на наши съграждани проверихме инициативите им в парламента. Факт е, че в протоколите от заседанията, ТВВ не откри предложения от местни народни представители по темата. https://www.parliament.bg/bg/video