Новини

За пътя на модернизацията и дигитализацията на училищата

Дигитална раница, електронни медицински бележки за извинение на отсъствията, втора дата за матурите. Това са само част от новостите през учебната 2023 – 2024 година. За тях разказва началника на РУО Видин – Веселка Асенова.

От 1 октомври медицинската бележка за извинение на отсъствията на учениците от 1 до 12 клас ще се издава само по електронен път. Това значително ще облекчи родителите, ще намали административната тежест за учителите и ще защити допълнително достъпа до личните данни на децата.

През настоящата учебна година учебниците до седми клас трябва да бъдат налични онлайн чрез платформата „Дигитална раница”. Това означава, че учебникът, който е избрал съответният учител, ще се визуализира в профила на детето и то ще има достъп до него отвсякъде. Важно е да се подчертае, че дигиталната раница не отменя носенето на хартиени учебници, а електронната бележка не отменя прегледа при лекаря.

Непосредствено преди началото на новата учебна година бе направена още една дълго чакана промяна, а именно децата от четвърти, седми и десети клас да имат възможност да се явят на втора дата за национално външно оценяване, в случай че са имали здравословен проблем, били са поставени под карантина или пък е починал техен близък.