Новини

„Спомен за актьора Божидар Даков” 

Изложба – спомен в снимки и плакати бе подредена в памет на големия видинския актьор Божидар Даков. Той бе част от Видинския театър повече от 40 години, а експозицията е дело на неговите деца Мина Дакова и Богомил Даков.

Образът на видинския актьор Божидар Даков отново оживя на мястото, където той прекарва повече от 40 години от творческия си път – в Драматичния театър „Владимир Трендафилов”. Изложбата „Спомен за актьора Божидар Даков” включва прецизно селектирана информация, пазена десетилетия наред, а днес показана от децата на актьора – Мина Дакова и Богомил Даков.

В продължение на повече от четири десетилетия талантливият актьор се превъплъщаваше в различни роли, с които спечели сърцата на стотици свои почитатели. На сцената на Видинския театър Божидар Даков има близо 150 роли и повече от 20 в киното и телевизията. Всичко, всичко съдържа тя – най-красивата професия на света” – казва приживе големият талант. Негови са и думите „Театърът се прави с любов! Това е нещо необяснимо. Едва ли ще се намери някой да го обясни… най-вече пък аз!”. 

Гордите наследници на актьора са категорични, че това няма да последната изложба в негова чест. Всяка година ще селектират и показват част от богатия архив на доайена на Видинския Драматичен театър.