Новини

Заместник-министър Н. Николов: Гордеем се с безопасната експлоатация на АЕЦ „Козлодуй”

Приключи 67-ата редовна годишна сесия на Генералната конференция на Международната агенция за атомна енергия. Нашата страна е представила иновативно съоръжение за плазмено изгаряне, което се намира на площадката на АЕЦ „Козлодуй”, като пример за безопасно използване на ядрената енергия в България.

България е горда с безопасната, сигурна и екологична експлоатация на АЕЦ „Козлодуй”. Това е казал заместник-министърът на енергетиката Николай Николов по време на откриването на съвместен щанд на Европейската комисия, България и Испания в рамките на 67-ата Генерална конференция на Международната агенция за атомна енергия, която се е провела в австрийската столица Виена, съобщават от Министерството на енергетиката. В рамките на съвместна изложба България е представила иновативно съоръжение за плазмено изгаряне, което се намира на площадката на АЕЦ „Козлодуй” и е управлявано от държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”.

Проектът е единствен по рода си и има съществен принос за намаляване на радиоактивните отпадъци в резултат на извеждането от експлоатация на четирите реактора на АЕЦ „Козлодуй”, съобщават още от Министерството на енергетиката. Годишната сесия на Генералната конференция на Международната агенция за атомна енергия е основният политически форум на организацията, в рамките на който 175-те страни, членуващи в нея, приемат основните документи за нейната дейност.