Новини

Дейци на културата от Видин излязоха на протест

В Деня на народните будители културни дейци от Видин излязоха на протест. Недоволството им е породено от ниските възнаграждения и начина на финансиране на културните институции. Основният организатор на протестните действия е Национална федерация „Култура” към Конфедерацията на труда „Подкрепа”.

Дейците на културата във Видин излязоха на протест срещу унизително ниските според тях възнаграждения на работещите в музеите, библиотеките, читалищата, музикално – сценичните изкуства, театрите, държавна агенция „Архиви” и други. Протестиращите настояват и за увеличаване на бюджетът за култура на 1 процент от Брутния вътрешен продукт. Също така при разкриване на нови филиали и центрове към регионалните културни институти, те да бъдат обезпечавани с допълнителни щатни бройки. Освен това да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурявани културните институти с допълнителни средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

Ако исканията ни не бъдат чути сме ще предприемем ефективни стачни действия – заявиха протестиращите. Този геноцид върху културата трябва да спре – категоричен бе Калин Виденов – замeстник-председател на НФ „Култура” към КТ „Подкрепа”. „Нека българската общност ни подкрепи в исканията ни за опазване и развитие на културата в България, за достоен труд и достойни възнаграждения” – призоваха протестиращите.