Новини

Жалби, сигнали и сгрешени протоколи в изборния ден

Редица сигнали за нередности в изборния ден, сгрешени протоколи и ново преброяване на бюлетините в някои от секционните избирателни комисии. Това е равносметката на Общинската избирателна комисия след местния вот. В село Бела Рада дори се е наложило да бъдат разнесени допълнителни бюлетини.

В изборния ден, 29 октомври, в Общинската избирателна комисия във Видин са постъпили редица жалби, част от които за поставяне на агитационни материали на места, които са в нарушение с Изборния кодекс. Други сигнали са отнесени по компетентност към органите на Прокуратурата и МВР. Все пак изборните нарушения са били в рамките на нормалните, уточнява Даниел Боянов. Той коментира и ситуацията в 72 секционна избирателна комисия в квартал „Нов път”, за която Телевизия Видин ви разказа подробно. При преброяване на бюлетините и нанасяне на данните в протоколите са допуснати редица грешки от страна на членове на секционни избирателни комисии. „7 от 10 протокола са били сгрешени”, казва Даниел Боянов.

В изборния ден се е наложило Общинската избирателна комисия да разнесе допълнителни бюлетини за секционна избирателна комисия номер 100 в село Бела Рада. Като причина Боянов посочва решението за отпадане на машинния вот. Даниел Боянов казва, че е имало забавяне и в отчитането на резултатите в Спортната зала. Като причина той посочва не липсата на машинен вот, а многото данни, които секционните избирателни комисии е трябвало да обработят.