Новини

Много добра оценка се поставя за провежданата политика по осигуряване качеството на въздуха в община Видин

Отчита се много добра оценка на провежданата политика по осигуряване качеството на атмосферния въздух в община Видин. Това показват резултатите от проведените през месец октомври граждански наблюдения.

Във връзка с изпълнението на проект „Активно гражданство за чист въздух” Сдружение за регионална инициатива представи обобщен месечен доклад от проведено гражданско наблюдение върху местната политика по осигуряване качеството на атмосферния въздух в община Видин за месец октомври тази година. Една от основните констатации в доклада е, че като цяло се отчита много добра оценка на провежданата политика от страна на общинската администрация. И през този месец според анкетираните лица с най-сериозен дял в замърсяването на атмосферния въздух в общината е битовото отопление, но транспортът и неорганизираните източници също оказват влияние върху качеството на  въздуха.

Силно се подкрепят мерки като машинно метене и миене на уличната мрежа, както и използването на съвременна почистваща техника и антиобледяващи средства през зимния сезон. С много висока подкрепа се ползват мерките, свързани с подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво в бита с устойчиви алтернативи, както и реализирането на мерки за повишаване на енергийната ефективност в обществените и в жилищните сгради.

Много висока е оценката за наличието на пешеходни и велоалеи. Голяма част от интервюираните лица са на мнение, че се извършват озеленителни дейности на обществените пространства, но те са недостатъчни. По време на едно от наблюденията се посочва, че са необходими дейности по озеленяване и в кварта Гео Милев, както и в други крайни квартали. Според респондентите пътната инфраструктура в община Видин се възстановява частично след извършване на ремонт на подземната инфраструктура, като се извършват предимно текущи ремонти.

По-голямата част от интервюираните смятат, че липсват контрол и санкции за замърсяване и увреждане на територии при извършване на строителни дейности и при изгаряне на отпадъци на открито и в бита. В същото време от доклада става ясно, че болшинството от анкетираните лица са на мнение, че качеството на атмосферния въздух в община Видин отговаря на нуждите и потребностите на гражданите. Общата оценка е много добър 4,67. В доклада са отправени и редица препоръки за подобряване на чистотата на въздуха.