Новини

БАБХ започна орална ваксинация на лисиците срещу бяс

Българската агенция по безопасност на храните стартира есенната орална ваксинация на лисиците срещу бяс. Във Видинска област също ще бъдат разпръснати ваксините, които са под формата на примамки, като се очаква това да се случи до дни.

Ваксинацията на лисиците срещу бяс се осъществява чрез специално оборудвани самолети и на ръка. Тя ще обхване 50-километровата зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната, както и в 20-километровата зона по поречието на река Дунав. Кампанията ще обхване 23 области, една от които е Видинска. Взетите проби от отстреляните лисици и чакали показват усвояемост на ваксините между 60 и 70%, уточнява доктор Валери Велков.

Ветеринарните лекари препоръчват примамките да не бъдат пипани с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на обвивката, ваксината може да бъде опасна за човешкото здраве. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Болестта бяс е опасно вирусно заболяване с фатален край, което засяга бозайници и човека. Дивите хищници са основен резервоар на болестта и нас, като това са главно лисиците и в по-малка степен чакалите.

Областната дирекция по безопасност на храните е започнала и разпространяването на информационни материали по отношение на заболяването. Ваксинацията е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването бяс, която е разработена и се изпълнява от Българската агенция по безопасност на храните от 2009 година. Стратегията на България за превенция и изкореняване на заболяването включва орална ваксинация на лисици и ежегодна ваксинация на кучета. Кампанията продължава през целия месец ноември.