Новини

Видин е домакин на тридневен международен форум

Видин е домакин на тридневен международен форум EMPATEAST. Проявата повдига по градивен начин темата за съживяване на културните периферии чрез лекции, дискусии, турове до съседни села, прожекции и изложба с творби на над 16 съвременни артисти.

Международният форум във Видин събира чуждестранни и български лектори, активни местни хора и организации, артисти, читалища и местна власт. Така благодарение на сдружение „Фабрика за идеи” и местния партньор „Видински фонд „Читалища” се разширява дискусията за ролята на културата в създаването на нови сценарии за бъдещето. Темата на тазгодишният фестивално-  дискусионен формат е „География на изоставянето / география на съживяването”. Събитието бе открито от Янина Танева, която е една от основателките на Сдружение „Фабрика за идеи”. Целта на форума е да покаже на регионално ниво стойността, спешността и ценността на практики, които децентрализират културните ресурси. Това е ключова точка на натиск в системата на неслучващото се устойчиво регионално развитие.

По време на форума бяха представени резултатите от престоя на десетки артисти в села от мрежата на Резиденция Баба. За целта във видинския Културен център „Жул Паскин“ бе подредена и изложба.

Тридневният форум предлага много възможности за разговори и обсъждане за визиите на българските села и културните периферии. В програмата са включени иновативни дискусионни формати, лекционен панел, изложба и прожекции на артистични и документални филми на артисти, участвали в едномесечния престой в села в „Резиденция Баба” 2023-та, турове до съседни села, работилници и арт инсталации. Пространствата, които приютяват форума са Културен център „Жул Паскин“, Симфониета Видин, Библиопоща и трите видински села Делейна, Синаговци и Кошава.
Важно е да се отбележи, че международният форум е част от проект „Съживяване на селата чрез творчески дейности”. Той се изпълнява с финансовата подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Основната цел на проекта е да допринесе за създаването на устойчив – културно предприемачески модел, адресиращ обезлюдяването на селата чрез достъпа до култура в тях.