Новини

Общо 9 940 души от Видинско са получили целева помощ за отопление

Над 9 900 жители на Видинска област са получили целева помощ за отопление през настоящия отоплителен сезон. Това показват данните на Регионалната дирекция „Социално подпомагане” във Видин. Помощта е предназначена за петте месеца на зимния период – от ноември до март, като тази година средствата възлизат на близо 550 лева.

Кампанията за подаване на заявления–декларации за отоплителен сезон 2023-2024 година приключи в края на месец октомври. Най-голям е броят на подпомогнатите лица и семейства в община Видин, а най-малък – в Бойница. Данните показват, че значително се е увеличил броят на хората от Видинска област, които получават този вид помощ. Целевата помощ за отопление се отпуска за период от пет месеца, като месечният й  размер е малко над 109 лева.

За да получат помощ за отопление, безработните лица в трудоспособна възраст задължително трябва да са регистрирани в дирекциите „Бюро по труда“ най-малко 3 месеца преди месеца на подаване на заявлението-декларация и да не са отказвали предлаганата им работа или включване в обучения. В срок до 20 дни от подаването на заявлението-декларация социален работник извършва анкета и изготвя доклад въз основа на нея, а в 7-дневен срок след това директорът на съответната дирекция Социално подпомагане или упълномощено от него лице издава заповед за отпускане или отказ на помощта.