Новини

Литературна вечер, посветена на 140 години от рождението на белоградчишкия писател Георги Савчев

Литературен клуб „Георги Савчев” при народно читалище „Развитие” в Белоградчик проведе литературна вечер, посветена на 140 години от рождението на своя патрон. Творчеството му все още се проучва, но до момента са събрани данни за 97 публикации и 20 превода и редакции на книги.

Георги Савчев е роден в града под скалите на 10 октомври 1883 година, където завършва основното си образование. Поради липса на средства, творецът бил принуден да се самообразова. Отдава се на литературни занимания, а животът му преминава в оскъдица. Той произхождал от многолюдно семейство, имал е три сестри и двама братя. От седем години творецът е патрон на литературния клуб в Белоградчик, който гордо носи неговото име. През тази година се навършиха 130 години от основаването на народно читалище „Развитие – 1893” в Белоградчик, като заслугата културната институция да я има е на един от братята на Георги Савчев – Никола Савчев. Той е създател и в продължение на 20 години е бил председател на читалищното настоятелство.

Георги Савчев е автор и на единствения роман, посветен на Христо Ботев. В творчеството си белоградчишкият творец не забравя и някои от големите имена в българската литература – Пейо Яворов, Димчо Дебелянов и други. Аблена Будуланова прочете данни от творчеството на писателя, предоставени от неговата внучка Екатерина Савчева.

Присъстващите прочетоха и някои от творбите на Георги Савчев, сред които „Народът”, „Вечерна песен”, „Моята любов” и много други. Всички присъстващи се обединиха около идеята да направят нещо, с което да се увековечи паметта на Савчев, за да може и бъдещите поколения да не забравят богатото му творчество.