Новини

Модернизирани улици и кампания за повишаване на осведомеността относно безопасността на движение са изпълнените цели по трансграничен проект

Приключи изпълнението на дейности по проект “По-добре свързани вторични и третични точки в главната и широкоoбхватната мрежа на път „TEN-T”, чрез общи мерки в трансграничния регион“.

Приключи изпълнението на дейности по проект “По-добре свързани вторични и третични точки в главната и широкоoбхватната мрежа на път „TEN-T”, чрез общи мерки в трансграничния регион“.

Основната цел на проекта бе да се подобри проводимостта на Паневропейските транспортни коридори (ПТК) № 4, № 7 и № 9 в трансграничния регион на България и Румъния чрез преодоляване неудобството на невралгичните участъци в рамките на европейските коридори и техните кръстовища с държавни пътища и друга градска инфраструктура. Постигнатите специфични цели са:

  • Подобряване на условията на движение, безопасността и проводимостта между вторичните и третични връзки и основна TEN-T инфраструктура в трансграничната зона чрез модернизиране на 6 614 км местни и регионални пътища с трансгранично значение, които пряко свързват вторични и третични връзки от двете страни на р. Дунав към основната TEN-T инфраструктура;
  • Координиране механизмите за преодоляване на нови съвместни предизвикателства, произтичащи от функционирането на основната TEN-Т инфраструктура по паневропейските коридори 4, 8 и 9;
  • Организиране дейности с подкрепата на НПО за повишаване на осведомеността за безопасността на гражданите в участъците, в които интензивността на движението рефлектира в най-голяма степен върху местното население.

Бенефициенти по проекта със съответните бюджети са:

• Община Велико Търново, Водещ бенефициент –с 3 960 847,77 евро.

• Община Калафат, Румъния, Бенефициент по проекта № 2 – с 691 575,81 евро.

• Сдружение „Бъдеще днес“ – гр. Видин, Бенефициент по проекта № 3 – със 117 263,67 евро.

Рехабилитацията и реконструкцията на улична мрежа в град Велико Търново включи следните улици: „Опълченска“, „Теодосий Търновски“, „Димитър Найденов“, „Сливница“, „Григорий Цамблак“ и „Ксилифорска”.
Поради възникнали обстоятелства в рамките на периода на проекта (10.12.2019-31.12.2023), Община Велико Търново продължава реконструкцията със собствени средства.
Модернизацията в Калафат включи 514 м местни пътища и по-точно улица Strada Jiului, която е с трансгранично значение, свързвайки директно градския възел с пристанището (инфраструктура TEN-Т).
„Смятам, че с партньорите от Велико Търново и Калафат реализирахме успешно много важен проект, насочен към един от най-големите проблеми в днешно време – интензивното движение и безопасността на участниците в него.“, сподели председателят на сдружение „Бъдеще днес“ Иван Иванов.

Неправителствената организация е провела обучения с над 300 деца в общините Ружинци, Велико Търново и Калафат (Румъния) как да пресичат улиците безопасно, как да се държат в по-натоварена пътна обстановка, да познават пътните знаци и ги е запознала с основна част от Закона за движение по пътищата, уточни Иванов. „Сдружение „Бъдеще днес“ е поставило три електронни табели на територията на Общините Ружинци, Велико Търново и Калафат, показващи в реално време натовареността на трафика на „Дунав мост 1“ при Русе – Гюргево и „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат. По този начин се подпомага контролът на движението, като участниците в него имат навременна информация за натовареността на съоръженията, за да може да се разпредели трафикът и да няма тези дълги колони автомобили. Изготвени са от професионалисти и доклади за това как всяка една от общините да подобрят своята инфраструктура и трафик с цел превенция и безопасност на жителите на населените места“, заключи той.

www.interregrobg.eu

Проект “По-добре свързани вторични и третични точки в главната и широкообхватната мрежа на път „TEN-T”, чрез общи мерки в трансграничния регион“, Проектен код: ROBG-383
Редактор на материала: Сдружение „Бъдеще днес“ Съдържанието на този материал не представлява непременно официалната позиция на Европейския Съюз.