Новини

НЕДОПУСТИМА е жалбата на областния управител Иво Атанасов, с която се обжалваше изборът на Светослав Славчев за председател на общинския съвет във Видин. Това определи Видинският АС.

С това определение се порязаха и плановете на ГЕРБ Видин да изберат свой председател на общинският съвет, въпреки че имат едва 6 общински съветници. Напомняме, че със заповед на областния управител за преразглеждане на решението за избор на председател се провали първата сесия на Общинския съвет, на която трябваше да се изберат заместник-председатели и членове на комисии, а също да се приеме и бюджета на общината.
Оказа се, че областният управител ИЗОБЩО няма право да контролира по законосъобразност решение за избор на председател на общински съвет!

Ето и цитати от мотивите на Видинският АС :

„В разпоредбите на чл.24 и чл.25 от ЗМСМА не е предвиден съдебен контрол върху посочените решения, тъй като законодателят е преценил, че не следва да се налага корекция върху волята на общинските съветници кой да ги ръководи и управлява.“

„…. изборът на председател на общински съвет е суверенно право и въпрос на политическа воля и целесъобразност на местния парламент, която не може да бъде контролирана от съда.