Новини

Обзор на изминалата годината или какво четохте най-много през 2023 г.

Изминалата година през погледа на Телевизия Видин бе изпълнена с добрини, успешни проекти, престъпления, природни феномени, избори и национални признания. 2023-та година е към своя край, за това ние ви припомняме някои от новините, които най-много ви развълнуваха или огорчиха.

„Видински ученици намериха и върнаха изгубен портфейл на собственика“

Трима възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“ във Видин са намерили портфейл с пари в брой, банкови карти и лични документи. Денис Паскалев, Мартин Методиев и Денис Георгиев са единадесетокласници във видинската гимназия „Михалаки Георгиев“, в професионална паралелка „Готварство“. Те застанаха пред камерата на Телевизия Видин за да разкажат за своята благородна постъпка.

Целия репортаж може да си припомните тук https://youtu.be/z6AtsRH4ldU


„Община Видин ще подпомогне финансово санирането на жилищните сгради“

Община Видин ще поеме разходи от 2 лева на квадратен метър разгърната застроена площ при процедурата за саниране на жилищните блокове. Финансовата подкрепа ще бъде предоставена на сдруженията на собственици, които трябва да извършат енергийно обследване на сградата, преди да кандидатстват с проект. Практиката показва, че все повече жилищни кооперации във Видин, както панелни, така и тухлени, включително и по-ново строителство, проявяват интерес към санирането.

Целия репортаж може да си припомните тук https://youtu.be/OdON3h0IDiY


„Обир на два офиса за разплащане във Видин ЕКСКЛУЗИВНИ КАДРИ“

41-годишен е задържан за взломна кражба на парична сума от два офиса във Видин. В нощта на 6-ти март престъпникът е влязъл в помещение на улица „Цар Симеон Велики“, от където е откраднал около 650 лева. Същата нощ е влязъл с взлом и в офис на ул. „Търговска“, оттам кражба не е извършена.

Целия репортаж може да си припомните тук https://youtu.be/q1glHAZMzDE


„7,5 км от новото трасе между Мездра и Ботевград бяха пуснати за движение“

Участъкът беше пуснат за движение с демонстративен пробег на български спортен автомобил, оцветен с националния трибагреник, който да тества трасето. Няколкото километра са част от магистралния път Видин – София, който е изключително необходима инфраструктура за Северозападна България.

Целия репортаж може да си припомните тук https://youtu.be/Tcz7CO0VYhQ


„Спад на средната работна заплата във Видинско в сравнение с 2022 г.“

1238 лева е била средната брутна работна заплата във Видинска област за първото тримесечие на 2023-та година. Това сочат данните на Отдел „Статистически изследвания“ във Видин. Изследването за размера на месечното възнаграждение се извършва на база наетите по трудово и служебно правоотношение. Анализът сочи, че заплатите в обществения сектор са по-високи с около 400 лева от тези в частния. 

Целия репортаж може да си припомните тук https://youtu.be/kOV28L9iIEY


„Обявено е частично бедствено положение в Дунавци“

Заради обилните проливни дъждове през месец юни и създалата се извънредна обстановка в град Дунавци бе обявено частично бедствено положение. През нощта на 16-ти юни, река Войнишка е излезе от коритото си, в района на квартал „Видбол“ и е заля дворове, приземни етажи на къщи и стопански постройки на около 60 имота. Шестима души бяха евакуирани и настанени в кметството на град Дунавци.

Целия репортаж може да си припомните тук https://youtu.be/kOV28L9iIEY


„Метеорит забелязан от камери във видинско и не само“

В нощта на 11-ти юли станахме свидетели на необичайно природно явление. Силен гръм и ярка светлина стреснаха жителите на Видинска област. По данни става въпрос за метеор, който се е взривил във въздуха.

Цялата компилация видеа може да си припомните тук https://youtu.be/59WvX1AhWkc?si=cylKjq2l3DI_gwDV


„Този петък започва дългоочакваният ремонт на булевард „Панония“

Община Видин е получи първия транш от средствата, предвидени за дейностите, които включват цялостно преасфалтиране. Освен това ще бъдат поставени нови бордюри, ще бъде подменена и настилката по тротоарите. Настоящата ограда в разделителната зелена ивица ще бъде подменена с нова. При ремонта са предвидени и места за автобусни спирки и разполагане на контейнери за битови отпадъци. В крайната дясна лента в двете платна ще се обособят и велоалеи, които ще се слеят с тази до завода „Видахим”.

Целия репортаж може да си припомните тук https://youtu.be/pYrdSfGCpSc


„Официално откриване на Културен център „Жул Паскин“

На 4-ти септември се състоя официалното откриване на реставрираната синагога във Видин, която се превърна в Културен център „Жул Паскин“. Събитието събра много официалните, сред които бяха президентът на България Румен Радев и израелският посланик у нас Йоси Леви Сфари.

Целия репортаж може да си припомните тук https://youtu.be/BCfWpu1mvRI


„ВИДИН Е В ШОК! Юлиян Петров е новият кмет на Видин!“

Със заповед на областния управител Иво Атанасов, представител на управляващото мнозинство ГЕРБ, Демократична България, Продължаваме промяната, за временно изпълняващ длъжността кмет бе назначен общинският съветник, избран от листата на БСП – Юлиян Петров.

Целия репортаж може да си припомните тук https://youtu.be/loomHuZoXZk


„Видинчани масово заложиха на кмета с колелото! Герб претърпя тежка загуба!“

Убедителна победа и на втория тур постигна Д-р Цветан Ценков. Отличният резултат дойде, въпреки опита на длъжностно лице в деня преди изборите, да компрометира кмета с тълкуване на факти и слухове. Обединените сили на Росица Кирова, подкрепена от назначения от областния управител кмет Юлиян Петров (който затвори крепостта „Баба Вида“ в събота и я отвори в понеделник) и заявилите подкрепа за кандидата Матеев – Огнян Ценков, Герго Гергов и „Продължаваме промяната“ не успяха да обърнат вота на видинчани!

Целия репортаж може да си припомните тук https://youtu.be/loomHuZoXZk


„Културен център „Жул Паскин” спечели наградата „Сграда на годината 2023”

Кметът на община Видин Цветан Ценков предаде на ръководството на Културен център „Жул Паскин” специалната награда, с която обектът бе награден в Националния конкурс „Сграда на годината 2023” в категория „Социална инфраструктура – култура”. Конкурсът се организира от ГРАДЪТ Медиа Груп, под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройство.   

Целия репортаж може да си припомните тук https://youtu.be/iChl9FBA2Jc