Новини

Благотворителна кампания за възстановяване на църквата в село Каленик

Стартира благотворителна кампания в подкрепа на православния храм „Свети Възнесение Христово” във видинското село Каленик. Благородната инициатива е подета от местното читалище „Съзнание” и е подкрепена и от кметството в населеното място.

Църквата „Свети Възнесение Христово” във видинското село Каленик е една от най-старите в региона. Тя е построена през далечната 1910 година – разказва местният жител Румен Кръстев. През годините са правени само частични ремонти на църквата в село Каленик. Днес обаче духовната обител се нуждае от основен ремонт. Лицевата й страна е в изключително лошо състояние. Необходимо е да бъдат възстановени липсващи мазилки. Също така има нужда от смяна на дограмата, пребоядисване, подмяна на подовата настилка, закупуване на нови свещници. За да се подобри състоянието на църквата „Свети Възнесение Христово”,  в началото на 2024 година местното читалище „Съзнание” стартира благотворителна кампания.

Благородната кауза среща подкрепата и на кметството в населеното място. По предварителни разчети за обновяването на православния храм в село Каленик ще са необходими около 6000 лева. „Молим всеки един от вас, който пене веднъж е палил свещ в Божия дом в селото ни да помогне за обновяването. Нека заедно се погрижим за храма, който вече дълги години ни служи“ – призова Габриела Георгива.

Ако и вие искате да помогнете, може да го направите на място в читалището в село Каленик или на изписаната банкова сметка. Помощ може да бъде оказана и със строителни материали, както и с работна ръка. Идеята на организаторите е до Великден ремонтът да бъде осъществен, за да може в празничния ден жителите на село Каленик да влязат в обновения храм, да запалят свещичка и се помолят за здраве и благоденствие.