Новини

Какво показват последните археологически проучвания в пещерата „Магура” ?

Ценни научни открития направиха видински археолози в пещерата „Магура”. Част от намерените артефакти бяха показани първо пред камерата на Телевизия Видин.

Археологическите проучвания в пещерата „Магура” започват още в началото на 20 век, водени от известния български археолог Васил Миков. Той установява следи от човешко присъствие от периода на късната праистория. Проучванията в пещерата продължават и през 1994 година, когато са направени два сондажа. Целта е била да се установи по-ранно човешко присъствие.

Проучванията в пещерата продължават и през изминалата година, а съръководители са археолозите доктор Ваня Ставрева и Ивайло Крумов. Археолозите имат разработена програма и дългосрочно намерение за проучване на пещерата „Магура”.

Проучванията през изминалата година са финансирани от Историческия музей в Белоградчик и Регионалния исторически музей във Видин. Археолозите се надяват тази година да получат и външно финансиране, за да може да извършат интердисциплинарни изследвания, част от които се правят в лаборатории в чужбина. Откритите материали ще бъдат експонирани в Регионалния исторически музей в Белоградчик.