Новини

Земеделски производители от Видин започнаха ефективни протести

Земеделски производители от цялата страна започнаха ефективни протести. Секторът не е съгласен с параметрите на помощта, предложена от правителството. Представители на бранша блокираха движението от и за Дунав мост 2.

Българската аграрна камара обяви ефективни протестни действия, които започнаха от днес. Сектор „Зърнопроизводство” не приема предлаганата от правителството подкрепа и настояват този път исканията им да бъдат изпълнени. От сектора настояват и за финансово подпомагане в размер на 20 лева на декар във връзка с войната в Украйна. Предложението е за земеделците, които отглеждат пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица.

Зърнопроизводителите определиха като „подигравка” предложената от правителството помощ, ако докажат с годишна данъчна декларация, че са работили на загуба през 2023 година. Десетки машини блокираха за няколко часа трафика от и за Дунав мост 2. Протестиращите бяха категорични, че ще блокират движението всеки ден докато исканията им не бъдат изпълнени. „Не притискаме държавата, но някой трябва да си свърши работата както трябва. Няма да се подадем на провокации и на голи обещания”, категорични бяха протестиращите. Сред протестиращите бе и Сашко Никифоров, който се занимава със зърнопроизводство повече от 20 години. Той определя собствените си загуби като катастрофални.  

Във времето на протестните действия бе спряно и движението по пътя за границата, а десетки шофьори на тежкотоварни автомобили останаха блокирани.  Протесните действия продължават и утре. Очаква се пътят отново да бъде затворен от 10 до 12 часа.