Новини

В Дунавци ще се проведе традиционната конска кушия за Тодоровден

Наближава Тодоровден, който тази година се пада на 23 март. Обикновено на много места в областта се организират конски надбягвания, като в община Видин само в Дунавци спазват традицията. 

Българският народ от поколение на поколение предава легендата за Свети Тодор, който облича девет кожука, яхва коня си и отива да проси от Бог да дойде лятото. На Тодоровден се провеждат традиционните кушии. Оттук идва и другото име на празника, който във фолклора ни битува като Конски Великден. И тази година кметството в Дунавци организира утвърдилата се вече като традиция за населеното място конска кушия. Кушиите винаги са изпълнени с много емоции, желание за победа и съревнование между участниците и техните коне, казва още кметът Димчо Скорчев, който със задоволство отчита и факта, че Дунавци е едно от малкото населени места в областта, които спазват традицията по организиране на конски надбягвания.

Конните надбягвания започват в 10 и 30 часа на шести април. И тази година конската кушия ще се проведе в близост до стадиона в квартал „Гурково”.