Новини

Новият буферен паркинг край Видин – улеснява или затруднява движението към Дунав мост 2?

Буферен паркинг за тежкотоварни автомобили, разположен преди граничния контролно – пропускателен пункт Дунав мост 2 на границата с Румъния при Видин, предизвика вълна от недоволство сред шофьорите. Други пък са на мнение, че с това до голяма степен се решава проблемът със струпването на тежкотоварни автомобили и е в удобство на шофьорите. Телевизия Видин направи разширен репортаж по темата.

Дни наред новоизграден буферен паркинг за тежкотоварни автомобили при Дунав мост 2, на трасето в посока Калафат, събира стотици коментари в социалната мрежа. Шофьори и превозвачи от цялата страна се възмущават от задължителния за ползване платен паркинг, през който трябва да преминат, за да напуснат страната. Наш екип провери на място каква е мнението на шофьорите на тежкотоварни автомобили, които понякога чакат с часове, за да влязат за почивка в буферния паркинг.

За коментар потърсихме становище и от няколко институции, които би следвало да са ангажирани с казуса. От Министерството на транспорта и съобщенията казаха, че нямат общо, а Министерството на регионалното развитие и благоустройство е имало отношение, но към строителството и разрешителните във връзка със съоръжението. Ситуацията около новата инвестиция провокира въпроси и от страна на народния представител Любен Иванов, адресирани до министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

На място наши екип също видя как служители от частния паркинг отбиват тежкотоварните автомобили и ги пренасочват към определеното за престой място. Това породи още въпроси, но този път към Областната дирекция на МВР. Ето какво ни отговориха: „Пътните полицаи реагират на сигнали за пътно-транспортни произшествия и оказват съдействие при образуване на тапи, които затрудняват и възпрепятстват движението по трасето на републиканската пътна мрежа, като регулират и подпомагат трафика. Пропускателния режим по трасето в посока Румъния е отговорност на оператора на частния паркинг, оператора на мостовото съоръжение и Гранично контролно – пропускателен пункт Дунав мост 2”.

За коментар потърсихме и изпълнителния директор на българо-румънското дружество „Дунав мост 2 – Видин – Калафат” адвокат Васил Бенов. На 17 май редакционният екип на Телевизия Видин изпрати въпроси в писмен вид, на които до днес така и не получихме отговор.