Новини

Операта „Норма“ на Белини под Белоградчишките скали

В третата вечер от фестивала „Опера на върховете – Белоградчишки скали“ зрителите се потопиха в шедьовъра на Винченцо Белини „Норма“.

Стотици любители на оперното изкуство аплодираха примите Габриела Георгиева и професор Иванка Нинова. Диригент бе италианецът Джанпаоло Мацоли, а в спектакъла участваха Цветана Бандаловска, Мартин Илиев, Светозар Рангелов и Красимир Динев.

„Норма“ е операта, в която най-ярко е изявен италианският стил на пеене, познат под името „белканто“. Тя се поставя сравнително по-рядко дори на големи сцени, поради сложната за изпълнение музика. Най-известна е арията за сопрано „Каста дива“ от първо действие.

След трите оперни спектакъла, в рамките на фестивала „Опера на върховете – Белоградчишки скали“ следва балетът „Хиляда и една нощ“ на Фикрет Амиров. Представленията ще бъдат в дните от 12-ти до 14-ти август, от 20 часа, на сцената в подножието на Белоградчишката крепост.

Повече по темата очаквайте в репортажа на Александър Русев тази вечер в новините на ТВВ от 20:35 и на нашата фейсбук страница.