Новини

Дипломатически усилия за решаването на проблема с трафика на тирове през „Дунав мост“ 2

Проблемът с трафика както на товарни, така и на леки автомобили през „Дунав мост“ 2 между Видин и Калафат трябва да се реши по дипломатически път.

Една от стъпките в тази насока е подготвяната в най-кратък срок среща между вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев със заместник министър-председателя и министър на транспорта и инфраструктурата на Румъния Сорин-Михай Гриндяну.

Докато въпросът с километричните опашки от тирове намери своето трайно решение, Областната дирекция на МВР във Видин полага всички усилия за регулиране на движението и избягването на задръствания по входно-изходните артерии на града и околовръстното шосе. Една от стъпките е спиране на камионите на буферни паркинги още на териториите на Враца и Монтана.

Сред мерките, предвиждащи се в българо-румънското споразумение са осигуряване на 24-часово преминаване на превозни средства през граничния пункт, едновременни гранични проверки на повече от едно превозно средство, разделяне на потока от тежкотоварни пътни превозни средства с регистрация в държавите от Европейския съюз и тези с регистрация в трети държави, както и увеличаване на броя на автомобилните везни за претегляне.

Повече по темата очаквайте в репортажа на Александър Русев тази вечер в новините на ТВВ от 20:35 и на нашата фейсбук страница.