Новини

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва един от големите празници в православния календар – Въздвижението на Светия животворящ кръст Господен. Празникът се нарича Кръстовден и олицетворява жертвената любов и победата над злото.

Празникът е установен във връзка със знаменателни събития в историята на Христовата църква: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на кръста на Голгота от майката на императора – царица Елена, посетила светите места в Палестина, връщането на животворящия кръст от персийски плен през 17 век.

Благоразумни християни разделили Светия кръст, на който бил разпнат Спасителят, на три части: едната част останала в Йерусалим, друга изпратили в Рим и трета част – в Константинопол.

Всяка година Светият кръст бил изкарван за поклонение, а болните, потърсили Божията милост, получавали изцеление. Така от средство за наказание след разпятието на Спасителя кръстът се се превръща в жертвен знак на изкупление и спасение от греха.

Православната църква извършва поклонение на Божия кръст четири пъти в годината – на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците благославят с кръста вярващите. А на днешния Кръстовден се спазва и строг пост.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.