Новини

„Сръчни като баба – шарени черги тъчем”

Народно читалище „Мито Марков” в Макреш спечели проект „Сръчни като баба – шарени черги тъчем”. Той цели да популяризира поминъка на  тъкачеството, а дейностите по проекта ще покажат целия процес на този занаят – от добиването на вълна до готовата черга.

Видинската Търговско-промишлена палата е един от партньорите по проекта. Основната му цел е да бъде възродено и съхранено тъкачеството като застрашен през последните години занаят. По проекта ще бъде създадена занаятчийница, а участниците ще придобият знания и умения за тъкането като част от местното културно наследство.

Ще бъдат закупени материали за тъкане, а самата технология ще бъде заснета с видеокамера, която също ще бъде закупена по проекта. А ето и очакваните резултати.

Учител по проекта ще бъде Спаса Младенова, която има богат опит в тъкачеството. В обучителните занимания ще участват шест жени и четири деца, след което ще подредят изложба с ръчно изработените си изделия. Дейностите по проекта ще се изпълняват в рамките на една година.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.