Новини

Тренировъчна операция по река Дунав

Тренировъчна операция по отстраняване на замърсяване, причинено от плаващи твърди отпадъци в река Дунав се проведе тази сутрин акваторията на „Пристанище”- Видин. Демонстрацията бе направена в района на пътническия терминал на пристанище Видин-център.

За демонстрацията на почистването на река Дунав на вода бе пусната моторна лодка с лъков колектор, предназначен за събиране на твърдите отпадъци от повърхността на водата.

Тя тръгна от пристанище Видин-север в района на бившия фериботен комплекс и достигна пътническия терминал около Речната гара на Видин, където бяха показани същинските дейности. Целта на тренировката бе отработване на взаимодействието между специализираните екипи при възникване на разливи и замърсявания, усъвършенстване на прилагането на мерките и правилата за действие при аварии и на работата със съоръженията за превенция и реагиране при експлоатационни и аварийни замърсявания.

Вчера е била проведена и друга симулативна тренировка – за предотвратяване на нефтен разлив в акваторията на пристанище Лом. За целта е била използвана високоспециализирана моторна лодка за достигане до мястото на инцидента, след което нефтеното петно е било ограничено с бон от лек тип, предназначен за нефтени разливи в пристанища и крайбрежни ивици.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.