Новини

Октомври – Световен месец за борба с рака на гърдата

От 1985 година  октомври е обявен за Световен месец за борба с рака на гърдата. Оттогава, всяка година през този месец в цял свят се акцентира върху огромното значение на превенцията и ранното откриване на това заболяване.

Веднъж месечно прегледи за рак на гърдата се провеждат и във Видин от професор Елена Александрова, завеждащ отделение по хирургия на млечната жлеза в Университетска болница по онкология в София.

Професор Елена Александрова е специализирала е в Андерсоновия онкологичен център в Хюстън и в Европейският институт по онкология в Милано. Вече 20 години веднъж месечно проф. Александрова преглежда пациенти в един от медицинските центрове във Видин.

Според нея една от основните причини за това ракът на гърдата да бъде едно от най-разпространените онкологични заболявания е, че по-голямата част от случаите се диагностицират в късен стадий, когато шансовете за ефективно лечение са малки. Броят на засегнатите жени от рак на гърдата  у нас расте, като годишно се диагностицират около 3500 нови случая.

Важно е да се знае, че открито навреме, заболяването може да бъде лекувано, а рисковите фактори за възникване на заболяването са добре проучени.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.