Новини

Безплатна кампания за силанизация на детските зъби

Кампанията за безплатна силанизация се провежда за 11-та поредна година, като във Видинска област с ранния кариес при малчуганите ще се борят общо шест стоматолози.

Какво са силанти? Силантите са дентални материали, които се поставят върху дълбоките ямки и вдлъбнатини (фисури) на дъвкателните повърхности и образуват много тънък, гладък и твърд защитен слой.

По своята същност силанизацията е профилактична мярка, която цели да сведе до минимум развитието на ранен кариес, обикновено на кътен зъб. Силанизация се прави на първите големи постоянни кътници или така наречените от зъболекарите – шести зъби.

Поставянето на силант осигурява покритие на четирите постоянни зъба, които участват най-активно в дъвкателния процес и съответно са най-уязвими за развитието на кариес. Изключително важно е да се отбележи, че могат да се силанизират само здрави зъби. Самата процедура е напълно безболезнена.

Данните показват, че от 2011 година до настоящия момент в страната са силанизирани над 500 000 зъба, което красноречиво говори за ефективността  на програмата – споделя доктор Борислав Миланов.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.