Новини

Антична Бонония бе обявена за едно от „Чудесата на България”

Антична Бонония бе обявена за едно от „Чудесата на България” за 2022 година за постигнатите значими резултати от проучването й, които съчетават важната си научна стойност с възможността град Видин скоро да има напълно проучен и експониран археологически обект.

По време на втората международна конференция от поредицата „Култура и бизнес заедно в дигиталния свят” с награди бяха удостоени кмета на община Видин Цветан Ценков и директора на Регионалния исторически музей Христина Кирилова. Отличията се дават по повод дейностите на откритите археологически разкопки на античния град Бонония.

Благодарение на упоритата работа на археолозите от екипа на доцент Здравко Димитров бе разкрита най-голямата крепостна стена в България, както и голяма част от старинния град.

С връчените награди за откритите разкопки на антична Бонония се цели да бъде фокусирано вниманието върху значимия археологически обект и той да бъде включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Годишните награди „Чудесата на България” отличават най-добрите проекти за дигитализация, популяризиране, опазване, съхранение и развитие на културното наследство, най-значимите археологически открития, както и най-добрите проекти по Плана за възстановяване и устойчивост.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.