Новини

Отпадат всички задължителни COVID мерки в страната

Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Решението е мотивирано от намаленото разпространяване на вируса и тежестта му на протичане.

За първи път Ковид мерките бяха въведени в България на 13 март 2020 година, само дни след първите регистрирани случаи на заразата у нас. Оттогава поетапно мерките бяха затягани и разхлабвани, наложи се дори затваряне на бизнеси и забрана за пътувания.

В последно време обаче се наблюдава спад на разпространението и тежестта на протичане на коронавирусната инфекция в страната. В тази връзка към настоящия момент няма да бъдат издавани заповеди за въвеждането на противоепидемични мерки.

Данните показват, че към 16 ноември 14-дневната заболяемост в страната е близо 70 заразени с Ковид 19 на 100 000 души население. Според Единния информационен портал 262 са новите случаи на коронавирус, установени у нас през последното денонощие, като едва четири от тях са регистрирани на територията на Видинска област.

Въпреки всичко здравните власти напомнят, че ваксинацията срещу Ковид 19 и грип остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето.

Повече по темата може да видите в следващия репортаж.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.