Новини

Как се отпразнува Никулден във Видин

Стотици видинчани прекрачиха праговете на православните храмове в града, за да почетат светеца и да се помолят за здраве и благоденствие.

Честването на Никулден във Видин започна с архиерейска света литургия, отслужена в едноименния митрополитски храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец”. Богослужението бе водено от видинският митрополит Даниил в съслужение с духовни лица от видинската епархия.

: Николай Мирликийски е роден през втората половина на трети век. Семейството му било знатно и богато. Чичо му, епископ на град Патара в Ликия, приел племенника си в храма и оттук нататък той щял да му служи до края на дните си. Още от детските си години той проявявал онези добродетели, чрез които се прославил пред бога и човеците. През целият си живот не преставал да помага на страдащите, да защитава невинните, да укрепява слабите със словото на истината и вярата.

По традиция официалните гости бяха поканени да запалят кандилото на уникалния сребърен светилник под формата на кораб – притежание на видинския храм Свети Николай. Обичаят бе почетен от заместник-кмета на община Видин Десислава Тодорова, секретаря на общинската администрация Емилиян Енчев, директора на видинската природоматематическа гимназия Ивайло Милушев и председателя на училищното настоятелство Лиляна Цанова, банкери, търговци и други гости.

След службата, литийно шествие начело с градския духов оркестър потегли през крайдунавския парк към централния понтон на брега на река Дунав.

По традиция, от катер на Гранична полиция, във водите на река Дунав бе потопена иконата на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. След това бяха хвърлени венци в памет на загиналите, чийто покровител е светецът, а за присъстващите бе осветен и раздаден празничен курбан.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.