Новини

Зачестяване на телефонните измами

Очаква се по празниците да зачестят опитите за телефонни измами – за това предупреждават от Видинската полиция.

Най-често прилаганата схема е искане на парична сума под различни предлози. Ето защо видинските криминалисти отново напомнят: при подобно телефонно обаждане сигнализирайте на 112 или в най-близкото поделение на МВР и в никакъв случай не давайте пари.

От началото на месец декември видинските криминалисти са предотвратили три случая – в Белоградчик и в областния град. През последните две години на територията на региона няма реализирани телефонни измами. Измамниците действат по познатите сценарии – „съдействие на полицията за залавяне не престъпници“ и „нужда от пари за медицинска помощ на близък“. Те обаче са находчиви, изобретателни и винаги могат да променят сюжета на измамата. Много ловко спекулират с доверчивостта на възрастните, с готовността им да помогнат на полицията и с безрезервната им привързаност към близки и роднини.

Никога не давайте пари на непознати. Обикновено жертви на този вид измами са възрастни и самотно живеещи хора. Измамниците разчитат на емоционален шок, предизвикан стрес, липса на време и възможност за реакция, както и стремеж за оказване на помощ, но не на последно място – и на наивността и доверчивостта на жертвите.

Служителите на реда отново напомнят – не правете плащания под какъвто и да било предлог, след поискани парични суми в телефонен разговор. Потърсете близките си, споделете с приятели, сигнализирайте на единен спешен телефон 112 или в най-близкото поделение на МВР.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.