Новини

Мерки за пожарна безопасност по време на празниците

Настъпващите коледни и новогодишни празници са съпроводени с употребата на пиротехнически изделия и празнични украси. А приповдигнатото настроение понякога води до безотговорно поведение и възникване на пожари.

 От Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението във Видин припомниха няколко основни правила за недопускане на пожари около предстоящите празници. Едно от тях е,  че елхата трябва да бъде поставена далеч от пердета и други горими материали. Също така не бива да се допуска децата сами да палят бенгалски огън и да играят с него около елхата. В случай, че се използа електрическа украса трябва добре да се провери техническото й състояние и изправността на електрическото захранване.

За пореден път огнеборците напомнят, че пиротехническите изделия като фойерверки, пиратки, сигнални ракети са предназначени за използване на открито. Те не бива да се хвърлят безразборно. Никога не се опитвайте повторно да запалите незадействали се пиротехнически изделия. Необходимо е да се отстранят складираните горими вещи и хартии от балкона, защото са опасни при попадане на фойерверки и сигнални ракети върху тях. Изключително важна е и грижата за изправността на готварските и отоплителни уреди. В никакъв случай не бива да се претоварва електрическата инсталация в домовете.

Важно е да се отбележи, че при посещение в църковните храмове паленето на свещи трябва да става само на определените за това места, а изгарянето им да се извършва в специално приготвените за целта съдове.

В случай на пожар незабавно подайте сигнал на телефон 112 – призовават от видинската регионална дирекция.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.