Новини

Паметна плоча на Йосиф Кенерлиджи бе открита в Белоградчик

Паметникът е в знак на признателност към английския минен експерт и предприемач, живял в скалния град  и допринесъл лично за запазването на Белоградчик и Видински окръг в България при определянето на границата със Сърбия след края на Първата световна война.

Десетки жители и гости на Белоградчик дойдоха на официалното откриване на паметната плоча на Йосиф Кенерлиджи. Тя е поставена на мястото на старата къща, в която някога е живял английският минен експерт и предприемач. Освен с важната си роля в индустриалното развитие на града, Йосиф Кенерлиджи има и друг много важен принос в историята на Белоградчик.

През 1919 година английският индустриалец е посрещнал и съпровождал Хенри Берлайн в неговата мисия по установяване на границите на победената в Първата световна война България. Задачата на Берлайн била да разбере дали населението на този край е с българско самосъзнание. Тези и още много други подобни детайли убеждават Хенри Берлайн, че тук не живеят сърби, а всички сме българи, поясни още Иван Трифонов.

На паметното тържество присъстваха и правнука на Йосиф – Александър Томов и неговата майка Мима Томова, която видимо развълнувана благодари на инициаторите, че тази мраморна плоча ще запази историческа памет за приноса на техния родственик. Милка Рангелова, съседка на семейството, сподели спомени за своите уважавани съседи – дъщерите на Йосиф Кенерлиджи: лекарката Люси и учителката Роза.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.