Новини

Днес е Атанасовден!

Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики. В народният календар празникът е известен като Атанасовден, от който зимата започва постепенно да отстъпва мястото си на пролетта.

Свети Атанасий е роден през 295 година в столицата на Египет Александрия. Син на бедни християни, Атанасий получил добро образование, но изучавал усърдно Свещеното писание. На 24-годишна възраст бил ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър. Свети Атанасий Александрийски участва в Първия вселенски събор в 325 година и е един от отците на Църквата, проявили се тогава като ревностни защитници на християнското учение. Най-вече заради откритата му борба срещу свещеника Арий, който смятал че Христос е по-нисш от Бог отец. Благодарение и на Атанасий, Арий бил отлъчен от църквата. Неговият забележителен принос в работата на Първия вселенски събор толкова го прославил, че той се завърнал у дома си като известен богослов.

На следващата година свети Атанасий бил поставен за Александрийски архиепископ. През този печален период от църковната история враговете на свети Атанасий Велики на няколко пъти успявали да извоюват неговото осъждане и изгнание. От всичките 47 години на своето епископско служение, 15 години той прекарал в изгнание. В 373-а година Свети Атанасий починал в Александрия на 76-годишна възраст. Църквата чества паметта му на 2 май и на 18 януари.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.