Новини

Оранжев код за силен вятър във Видинска област

Силен вятър събори голям бор в центъра на Белоградчик.

Силният вятър тази сутрин събори огромен бор на централния площад в Белоградчик. В този час не е имало минувачи в района и пострадали няма. Наш екип засне работата на аварийната група към общината, която обезопаси периметъра и почисти мястото на инцидента.

За потенциално опасно време предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките. На места все още ще има много силен вятър, който причини редица щети в страната. Червен код за вятър е обявен за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново, а за Видинска област е в сила оранжев код.

Доста силни бяха поривите на вятъра и в Белоградчик на определени моменти през последното денонощие. Днес около 10 часа преди обяд в общината, в скалния град е получен сигнал за паднало дърво. Аварийната група веднага се е отзовала на мястото и е констатирала пречупен огромен бор на централния площад „Възраждане“. Веднага след това е започнало рязането и почистването на района от клони.

През целия ден бурният вятър е огъвал клоните и дърветата над светлинния рекламен надпис в центъра на Белоградчик откъм местността „Панаирище“. Това е мястото където десетки туристи и гости на града се снимат на фона на скалната панорама с емблематичните фигури на Ученичката и Овчарчето. По време на инцидента там не е имало преминаващи. От общинската администрация съобщиха за Телевизия Видин, че ще се посъветват със специалисти как да се отреже дънерът. Единият от високите борове в съседство също се е наклонил вследствие поривите на вятъра, поради което предстои и да бъде направена оценка на обстановката, както и да бъде следена метеорологичната прогноза.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.