Новини

Прием в 27 специалности и близо 600 места предлагат висшите военни училища в България

Със заповед на министъра на отбраната Димитър Стоянов са обявени общо 537 места в редовна форма и 45 – в задочна форма на обучение за курсанти през новата академична 2023-та / 2024-та година. Кандидатите за висше военно образование могат да избират от 27 специализации в трите висши военни училища в страната.

В Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново са обявени 407 места за курсанти в редовна форма на обучение и още 40 в задочна форма, по 15 специализации от специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“. Най-голям брой от тях са за „Мотопехотни и танкови войски” (78 места), „Полева артилерия” (65 места), „Материални ресурси, придвижване и транспорт” (55 места), и други.

Във Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ във Варна са обявени 81 места за курсанти. От тях за „Корабоводене за Военноморските сили” са 21 места, за „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“ – 20 места, за „Корабни машини и механизми за Военноморските сили” – 12 места и други.

Във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” в Долна Митрополия са обявени 49 места. От тях: за „Летец-пилот” 19 места, общо за нуждите на МО и МВР, „Ръководител на полети (Щурман – управление на въздушното движение)“ и „Летателни апарати и авиационни двигатели” (по 9 места) и други. В сравнение с предишната академична година броят на местата за прием на курсанти е увеличен. Желаещите вече могат да подават документи в кампаниите за ранен и редовен прием на висшите военни училища.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.