Новини

Изложба „Когато момчето става мъж“ в Кръстатата казарма

Изложбата е дело на етнолога Илия Вълев и се реализира с финансовата подкрепа на: Министерството на отбраната на Република България и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

Изложбата се опитва „да върне лентата на времето назад” и да представи казармата в един по-различен ракурс, който за някои ще бъде спомен за нещо преживяно, а за други ще даде съвсем нови знания за близкото ни минало. Експозицията бе открита официално от директора на Регионалния исторически музей във Видин – Христина Кирилова.

„Когато момчето става мъж“ е билингвистична и се състои от 18 основни табла с текст на български език и множество фотографии, и 13 по-малки табла с резюме на английски език. Експозицията включва и униформи, снаряжение, лични вещи, медали и други. Неин автор е доктор Илия Вълев, главен асистент в Националния етнографски музей към Института за етнология и фолклористика при БАН. В основата на изложбата е издадената от него монографията „Младежки страсти, мъжки времена. Етнокултурна характеристика на българската казарма през социализма“.

Изложбата показва някои любопитни исторически факти, свързани с българската армия през конкретния период, проследява обичаите и ритуалите, свързани с казармения преход и възмъжаването на момчетата, представя всекидневен живот на войниците. Експозицията включва и забавно-развлекателна част – игри и фотосесии като „Сложи каската на войника”; „Направи си снимка за спомен като войник с лична военно-отчетна книжка” и други.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.