Новини

Заседание на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие във Видин

Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие във Видин обсъди и съгласува предложенията за държавен план-прием за учебната 2023 / 2024 година за училищата в региона. Заседанието се проведе под председателството на заместник областния управител Шишман Чаушев.

Срещата започна с представяне, обсъждане и съгласуване на предложенията за държавен план-прием за новата учебна година, направени от училищата на територията на област Видин. Те бяха представени от Галя Павлова, изпълняваща длъжността началник на Регионалното управление на образованието. Предвижда се разкриването на общо 28 паралелки – 9 профилирани и 19 професионални.

С дуална система на обучение ще са 5 паралелки. Паралелките със защитени специалности от професии ще са 2, а паралелките със специалности от професии, по които е налице очакван недостиг – 8. Нови специалности ще се разкрият в три училища – „Селски туризъм“ в Средно училище „Христо Ботев“ в Белоградчик; „Трайни насаждения“ в Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Ново село и „Производство на кулинарни изделия и напитки“ в Средно училище „Никола Вапцаров“ в Дреновец. Целта на план-приема е ориентация и насочване на учениците към специалности, професии и профили, които ще им позволят ефективна реализация на пазара на труда. По време на заседанието са отчетени резултатите по Механизъма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.