Новини

НАП отчете рекорден ръст на събраните просрочени задължения през 2022 година

Рекорден ръст на платените през 2022 година просрочени задължения отчете Националната агенция за приходите. Над 20 милиона лева данъци и осигурителни вноски са събрани през изминалата година в резултат на усилията на публичните изпълнители и инспекторите по приходите в агенцията.

Платените просрочени задължения са с 15 % повече в сравнение с 2021-ва година. По-високата събираемост се дължи на ранното уведомяване на гражданите и фирмите, които са пропуснали да платят в пълен размер публичните си дългове, проактивната комуникация и партньорския подход, прилаган от Националната агенция за приходите. При трайна липса на съдействие и плащане от страна на длъжниците обаче се стига до търгове за продажба на имуществото, а в някои случаи се търси отговорност за дълговете лично и от управителите на задлъжнелите фирми.

Над 2 милиона лева са просрочените задължения, събрани от НАП Видин през 2022-ра година, от изпълнители на обществени поръчки и други получатели на държавни и общински средства. Благодарение на автоматизирана система на Министерство на финансите, всички органи уведомяват приходната агенция преди да платят и проверяват дали изпълнителите на поръчките имат публични задължения. При наличие на задължения, публичен изпълнител на НАП може да използва цялата или част от сумата на плащането за погасяване на дълговете към фиска. От данъчното ведомство препоръчват на гражданите и фирмите да ползват електронните услуги с персонален идентификационен код или квалифициран електронен подпис, за да проверят дали имат задължения и какъв е  актуалният им размер.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.