Новини

Ще бъдат реставрирани три православни храма във Видинско

Три православни храма във Видинска област ще бъдат ремонтирани и реставрирани със средства от Програмата за развитие на селските райони. Сключените с тях договори са на обща стойност над 1 милион и 700 хиляди лева, като реализацията на проектите трябва да завърши през 2025-та година.

Проектите за реставрацията на трите храма са одобрени по подмярка „Проучване и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природното наследство на селата“ от мярка „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ на Оперативната програма на Европейския съюз. Първата църква е в Боровишкия манастир „Света Троица“ в община Белоградчик. Втората църква е „Свети цар Константин и царица Елена“ в двора на училището в град Димово. Третата църква е „Свети Николай“ в село Търговище, община Чупрене.

Екипът на Областния информационен център във Видин е популяризирал активно програмите и мерките за поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природното наследство на селата във връзка с интереса на местните бенефициенти и необходимостта от ремонт и реставрация на православните храмове. В новия програмен период подкрепата за това ще продължи чрез финансиране от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България 2023-та 2027-ма година.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.